Otse põhisisu juurde


"100 silmapaistvat Eesti naist"

Elle Kull

5.jaanuar 1952

 

Elle Kull on näitleja, kes valiti Eesti filmi 20.sajandi naistäheks.

Haapsalus sündinud Kull lõpetas 1970. aastal keskkooli. Järgnes Tallinna Riikliku Konservatooriumi lavakunstikateeder, mille ta lõpetas 1974. aastal.

Filmidebüüdi tegi Elle Kull 1973. aastal, mängides peaosa Leida Laiuse mängufilmis „Ukuaru“. Selle rolli eest pärjati ta 1975. aasta üleliidulisel filmifestivalil parimaks näitlejannaks. Lavastaja Leida Laius valis Kulli filmi peaossa traagiliste silmade pärast, kusjuures teda on nimetatud ka Eesti kõige fotogeenilisemaks näitlejaks.

Pärast lavakunstikateedri lõpetamist töötas Kull peaaegu 30 aastat Eesti Draamateatris, aga on teinud rolle teisteski teatrites, samuti telesaadetes ja filmides. Kull ise peab end siiski pigem filmi- kui teatrinäitlejaks, kuivõrd lava nõuab üleliia ehedusest loobumist, liigset kunstlikkust.

Teatrist lahkus naine mõneks ajaks poliitikasse. Ta on olnud riigikogu X ja asendusliikmena XI koosseisu liige ja on alates 2013. aastast Tallinna linnavolikogu liige. Aastatel 1998 – 2015 täitis kirglikult UNICEFi Eesti Rahvuskomitee presidendi rolli.

2012. aastal Eesti filmi sajandiauhindade jagamisel pärjati Elle Kull sajandi naistähe tiitliga.

Lk 75

Allikas: 100 silmapaistvat Eesti naist / koostaja Martin Kivirand : Tallinn, 2017