Otse põhisisu juurde

 

Valve Raudnask "Imeline aeg : ajalehelood aastaist 1988-1994" Tallinn, 2021

Muutuv aeg ajalehes

/…/ 1988. aastal ütles peatoimetaja Rahva Hääle sotsiaalpoliitika osakonna ajakirjanikele Enno Tammerile ja Valve Raudnaskile, et tehke ajakirjanduspäeva leht oma suva järgi. Me tulime asjast välja nii, et kutsusime kokku erineva elukutsega lugejaid ja tegime nende arvamustest terve lehekülje, mis kandis pealkirja „Ajaleht muutuvas ajas. Muutuv aeg ajalehes.“ Ilmnes, et lugeja  paneb väga hoolega tähele nii seda, millest ajaleht juba räägib, kui ka seda, millest veel vaikib. /…/

Lk 13

1.oktoober 1988

Kodumullane vikerkaar

/…/ Tänagem oma rahva mehemeelt, et sellest ei sündinud halvimat – ei rusikas kätt ega ka lõplikku ja lootusetut käegalöömist -, vaid hakati IME-t tegema.

Rahvaloendus ei ole enam mägede taga. Siis saame täpselt teada, palju siin praegu elab venelasi, lätlasi, valgevenelasi, juute, tatarlasi. Jne. Aga ühte me teame juba ilma igasuguse rahvaloenduseta. Eestimaal elab liiga vähe eestlasi. Üldse vähe. Ja suhteliselt vähe. Eesti arstide konverentsil ütles Haapsalu rajooni perearst Toomas Vilosius, et septembrikuisel Lauluväljakul mõtles ta: vaid kolm sellist platsitäit haiget ja muserdatud rahvast. Ma tundsin seal sama: kui vähe meid on, kui palju meid on väsitatud. Meie ärkamine peaks aga kõigile rõõmu tegema. Kui teised rahvad peaksid meid äratama või meie agooniat pealt vaatama, oleks ju üks suur mure suures riigis juures. Ja kui esimest korda kuulsin, et keegi kuskil olevat küsinud, kas muulasi kavatsetakse nüüd Eestimaalt välja saata, hakkas kõhe. Kõhe sellepärast, et kuidas küll veel nüüdki, 1988. aastal, peab keegi väljasaatmist reaalselt võimalikuks. Ja teda ei hospitaliseeritagi viivitamatult!

Lk 61-62

Allikas: Valve Raudnask "imeline aeg : ajalehelood aastaist 1988-1994" Tallinn, 2021