Otse põhisisu juurde

 

Tiina Peil "Pärimust Eesti rannast"

See raamatuke talletab ja ühtlasi loob killukese Eesti rannapärimust, keskendudes umbes sajanditagusele argisele ja erilisele Mandri-Eesti ja Hiiumaa põhjarannikul. /…/

(tekst kaane siseküljel)

 

/…/ Tursast õpiti lugu pidama võrdlemisi hilja. Turustada oli seda raske, sest kala riknes kiirelt ja nii jäi see põhiliselt oma tarbeks, peeti isegi näljakalaks. Nii on teateid, et võrku jäänud tursk veel 19. sajandi lõpul tagasi merre visati. Rannarootslaste rehealuses pikalt suitsutatud tursk oli siiski laiemalt tuntud ja seda turustati linnades ja kodust kaugemal juba 19.sajandil. Näiteks Haapsalust ja Paldiskist on teateid, et rootslaste suitsutursk oli sealsetel laatadel hinnas. Angerjaga olid aga päris omamoodi lood: hiidlased ja saarlased pidasid seda kala kaua toiduks kõlbmatuks, otse mürgiseks. Angerja, keda ka mereussiks kutsuti, püünisesse sattumist peeti isegi õnnetuse kuulutajaks. Suhtumine muutus 20.sajangi algul ja angerjat hakati mõrdadega püüdma, müüma, ent ka ise sööma. Kuusalu ja Jõelähtme kihelkonnas asendas angerjas kui rasvane kala liha: temaga keedeti talvel nii kapsa- kui hernesuppi.

Lk 37

Allikas: Tiina Peil "Pärimust Eesti rannast" : Tallinn, 2011