Otse põhisisu juurde


Marju Kõivapuu "Pärandiaabits lastele ja suurtele"

II osa rahvariided, ehted

Haapsalu sall

Haapsalu rätik ehk Haapsalu sall on kahekordsest peenvillasest lõngast või tallevillast kootud pitskoeline nelinurkne rätik suurusega 100x100 kuni 150x150 sentimeetrit. Hilisemal ajal hangiti juba välismaiseid lõngasorte, millest sai kududa iseäranis õhkõrnu rätikuid, mida saab naisterahva sõrmusest läbi tõmmata.

Haapsalu rätik koosneb kolmest osast: peenekirjalisest keskosast koos poordiga ja eraldi kootud ning külge õmmeldud äärepitsist. Hinnatuim oli valget värvi pitsrätik, kuigi kooti ka musti, halle või beeže. Mustrid käisid käest kätte, kuid uusi mustreid otsiti ka loodusest ja igapäevaelust, nii nagu see on olnud teistegi traditsiooniliste käsitööesemete valmistamise puhul kombeks.

Rätikuid hakati saksa ja vene suvitajate rätikute eeskujul kuduma Haapsalus 19.sajandi esimesel poolel. Väidetavalt saanud see traditsioon alguse kas ühest Noarootsi perekonnast või levinud mandrile Vormsi saarelt. Haapsalu salle-rätte on naiste kõrval kudunud ka mehed. On arvatud, et pitsiliste sallide-rätikute kudumistraditsiooni üheks põhjuseks olid majanduslikud olud: linnakorteritesse ei mahtunud kangasteljed ära, varrastel kudumine aga ei võta teadupoolest kuigi palju ruumi. Aga kudumisega lisa teenida oli hädasti vaja. Ka minu vanaema kangasteljed läksid kahjuks 1960. aastate lõpus ahju, kui meie pere maalt linna kolis. Kangastelgi polnud linnas kuhugi panna ning poest oli võimalik osta igasugust kangast - kodune kangakudumine oli minetanud oma kunagise tähtsuse.

Nõukogude ajal ohustas Haapsalu sallide-rättide kudumise traditsiooni kudumismasinatel valmistatud masstoodang, mis oli kehva kvaliteediga. Nõudlus oli suur ja käsitsi kudujad ei suutnud niipalju salle-rätte kududa, kui vaja. Tänapäeval aitavad Haapsalu sallide-rättide kudumistraditsiooni elus hoida ka kohalike koolide käsitöötunnid, kus seda käsitööoskust õpetatakse.

Unikaalse käsitööesemena on Haapsalu rätik tuntud nii Eestis kui ka välismaal (Haapsalu - Tuch, Haapsalu shawl; Haapsalu - huivi). Haapsalu salle ja rätte on eksponeeritud nii mitmelgi rahvusvahelisel maailmanäitustel, näiteks 1936. aastal New Yorgis, 1938. aastal Berliinis, 1967. aastal Montrealis, 1970. aastal Osakas ja 1976. aastal Pariisis.

Tänapäeval lisatakse sallile või rätikule kindlasti meistri nimi, kes vastutab tehtud kvaliteedi eesti. Uuemal ajal on hakatud sallipitse kasutama kleitide või pruutkleitide disainimisel.

Haapsalus asub rätiku muuseum: http://www.puhkaeestis.ee/et/haapsalu-ratiku-muuseum

Haapsalu sallide-rätikute kudumine on kantud Eesti vaimse kultuuripärandi nimistusse: https:/www.rahvakultuur.ee/vkpnimistu

Lk 77-78

Allikas: Marju Kõivupuu "Pärandiaabits lastele ja suurtele" : lood , Tallinn, 2019