Otse põhisisu juurde

 

Haapsalu tänav Leningradis 1

/.../Täna ilmuma hakkav kirjutis "Haapsalu tänav Leningradis" pärineb Leningradi inseneri pedagoogikakandidaat Leonid Vlassovi sulest. L. Vlassov on korduvalt oma puhkuse veetnud suvises Haapsalus. Tal on tihedad sidemed Haapsalu koduloomuuseumi ja ajalehe "Töörahva Lipp" toimetusega ning paljude haapsallastega. L. Vlassovil on käsil uurimus silmapaistvate vene kultuuritegelaste viibimisest Haapsalu kuurortis möödunud sajandil ja käesoleva sajandi algul. 

Leningradis. Suur-Neeva suudmas Gutujevi saarel - ühel Neeva neljakümne kahest saarest - on väike Haapsalu tänav, mis sai oma nime 1882. aastal Eesti kuurortlinna Haapsalu järgi.

Haapsalu tänava ajalugu
Haapsalu tänav asub Gutujevi saarel, mida uhuvad Neeva, Jekaterinhofka ja Olhovka jõgi. Viimase saja aasta jooksul on saare piirjooned väga muutunud. Gutujevi naabersaared Volnõi ja Bolšoi Rezvõi on sellega liitunud. Gutujuevi saarel on olnud palju nimesid. Soomlased kutsusid teda Vitsasaareks.
Peterburi plaanil 1716. aastast on saare nimeks Nezaseljonnõi (Asustamata), aga 1717. aasta plaanil juba Novosiltsev - tema valdaja järgi. XVIII sajandi keskel müüs porutšik Novosiltsev saare kaupmehele - laevaehitajale Konon Guttujevile, kelle perekonnanime järgi saar sai oma praeguse nime. Sadamapolikliiniku rekonstrueerimise ajal 1963. aastal leiti kivist jahimaja vundament ja keldrid. Arhitektide arvates oli see jahimaja ehitatud XVIII sajandi esimesel poolel. Maja seisis praegusel Haapsalu tänaval. XIX sajandi 70-ndate aastate Peterburi plaanide järgi oli Haapsalu tänava põhjaosa võssa kasvanud, seal asusid üle ujutatud luht ja mõned majad. Lõunaosas olid kalalaod, mis toodi siia üle 1830. aastal väikeselt saarelt Neeva suudmes, mis oli tammiga ühendatud Golodai saarega (praegu Dekabristide saar).
/.../
Miks sai äsja rajatud tänav Haapsalu nime?
Kõik uued tänavad, mis asusid Peterburi Narva linnajaos (nii nimetati varem linna lõunapoolseid ja edelarajoone) , said nime Balti kubermangude ja linnade järgi. Linnu, mis võisid uutele tänavatele nime anda, oli rohkesti, aga esikohale tuli väike Haapsalu oma kõigest 2880 elanikuga (1882. a.). Esikoha loorberid sai Haapsalu seetõttu, et XIX sajandi teisel poolel oli ta üks populaarsemaid kuurorte, esimene põhjakuurort Venemaal. XX sajandi alguses tunnistas Venemaa Meditsiininõukogu oma otsuses, et "ravimiskohana on Haapsalul mitte ainult kohalik, vaid ülevenemaaline tähtsus".

Haapsalu tänava äärde ehitati kiiresti kivi- ja puumaju. Tänava põhjaosas Meževoi kanalist kuni Suur-Neevani paiknesid tolli tuletõrje, tollivalitsus ja piirivalve. Ametlikes paberites nimetas tollidepartemang seda Haapsalu tänava osa Gutujevi saare tolliks. Siia rajati ka väike piiritusepuhastusvabrik.
/.../
Haapsalu tänav nüüdisajal
Rohelusse uppunud Haapsalu tänav, mille 100 sünnipäev pole enam kaugel, elab aktiivset, loomingulist elu. Selle väikesel territooriumil (pikkus umbes 350 m, laius 15 m) paikneb terve meremeeste ja keemikute linn. Vaatame seda. Algame suurest vanaaegsest majast (Haapsalu tänav 1), mille on ehitanud veel tolliamet. Majal on palju tahvleid asutuste nimedega. Esimene neist on sadama komsomolikomitee ./.../

                                                                                               (järgneb)

Allikas: Töörahva Lipp, 1975, 11. detsember, lk 2-3