Otse põhisisu juurde

 

Tiiu Randmann-Mihkla „Sprotid õlis“

Kuldajastu

Õnnelik aeg. Ilus elu.

Kas paratamatult möödas, just praegu või tulemas?

/…/ Siiski oli midagi veel, mis kaheksakümnendate Haapsalu eriliseks tegi ja see oli aeg-ajalt linna oma embusesse mässiv isuäratav aroom. Kui tuule suund oli õige, mähkus vanalinn lõhnapilve, mis suu vett jooksma ajas. See oli kui magus unistus – nii ligidal, aga ometi kättesaamatu! Kui tuule suund oli õige, teadsid paljud, et Lääne Kaluris on kalasuitsutamispäev. Linnaserva kinnisel territooriumil pakkisid usinad käed suitsutatud kalad karpi ja nendest sai konserv nimega Sprotid Õlis ehk lihtsalt sprotid õlis, mida Venemaa avarustesse ja ka välismaale transporditi ja mida tavakodanik vaevalt poeletilt leida võis. Sprotid õlis oli üldise defitsiidi taustal tõeline delikatess..

Aeg möödus ja koos Eesti iseseisvumisega sai Lääne Kalurist AS West ning mõni aasta hiljem OÜ Hako. Hakoks kutsub kohalik noorem põlvkond tervet Haapsalu merre tungivat poolsaart, sest kunagise kalavabriku asemel laiutavad seal juba paarkümmend aastat varemed, mis on põnevaks paigaks grafitikunstnikele, niisama ringiluusijatele ja kunagiselt sadamakailt vette hüppajatele. /…/

Lk 13

MUSEAAL

Inimene mõtleb sellest,

mis on tulemas või mis on läin´d.

Muretseb, et millest

tähtsast ilma jään´d või mida pole näin´d.

Ootab muudkui teisi aegu,

mõtleb möödunust.

Ja ta märkab vaevu,

mis on hetkel tähtis just.

Raske mõista, et just praegu

ongi erakordne hetk,

et just praegu ongi elu,

elu elamise retk.

Jah, sest hetkest võib ju saada

tulevikus museaal.

Seda enam hetke vaata,

märka, kuula, puuduta! 

Lk 73

ENDAST

Olen terve oma teadliku elu kunstiga tegelenud. Lapsena käisin kunstiringis nagu paljud lapsed ja armastasin kodus maalida ning joonistada. Kuna elasin Tallinnas, oli 46. keskkooli kunstikallakuga klass juba teadlikum valik. Hiljem tuli kolimine Haapsallu, pereloomine ja kunstiõpingud Tartus (KKKK-s) Silvia Jõgeveri käe all, kes oli üks viimastest omaaegsetest tudengitest, kes jõudis astuda Kõrgema Kunstikooli Pallas asemel rajatud kunstikooli. Võib öelda, et omandasin viie aasta jooksul pallasliku värvitunnetuse maalikunstnikuna ja boonusena ka kunstiringide juhendaja kutse 1996. aastast alustasin tööd Haapsalu Lastekeskuses kunstiringide õpetajana, kus töötan siiamaani. 1999. aastal õnnestus Wiedemanni Gümnaasiumi tollasel direktoril Leini Vahtrasel mind veenda kooli kuntsiõpetajaks tulema. Aasta TLÜ pedagoogikat ning omaaegne kunstiajalugu KKKK-s olid abiks. Kui kooli asemele moodustati riigigümnaasium, sain kolm aastat selle tegemistes kaasa lüüa.

17 koolis töötatud aastat andis tohutu võimaluse iga päev kunsti keskel teadmistelt ja kogemustelt areneda ning tõi kaasa suurimad tunnustused, mida üks õpetaja võiks pälvida: Eesti aasta õpetaja 2012, Läänemaa aasta õpetaja 2012, Läänemaa aasta gümnaasiumiõpetaja 2015 tiitli nominent, Haapsalu linna tänukiri 2017.

Lk 76

Allikas: Tiiu Randmann-Mihkla "Sprotid õlis" : kunst, luule, jutud : loomingualbum / taiesed pildistas: Vendo Jugapuu ja Tiiu Randmann-Mihkla, loodusfotod: Tiiu Randmann-Mihkla ; keeletoimetaja Tiina Brock ; kujundus ja küljendus Egon Erkmann. Haapsalu : Tiiu Randmann-Mihkla, 2019

Kokkuvõte, annotatsiooni märkus: Sisaldab CV-d ja toimunud näituste loetelu