Otse põhisisu juurde


Jaan Kross „Kallid kaasteelised“

1942-ne aasta

/.../Meie saime Helgaga oma suvepuhkused 1942-sel aastal vist juulis ja 1943-ndal augustis. Neljakümne teisel aastal veetsime oma suvepuhkuse Haapsalus ja neljakümne kolmandal aastal Viru rannas, Pedassaare külas.

Muuseas on mu Haapsallu-sõit 1942-sel aastal kaudselt seotud Ants Laikmaa viimase käiguga Tallinnasse südasuvel samal aastal. Olen sellest kunagi "Loomingu" kirjutanud ja vist ei ole palju, kui toon selle ammuse teksti siin eneselegi meenutuseks ära:

Laikmaa pitoreskne kuju oli mulle välimustpidi aastaid tuttav. 1942-se aasta südasuvel oli see üle mõne aja jälle Tallinna tänavail liikvel. Esimest korda nägin teda "Kultase" kohvikus, mis siis polnud veel okupatsioonivõimude käsutusse võetud. Istusin Johannes Greenbergiga allsaali tagumises otsas, praeguse "Moskva" baarileti kohal, kui vanameister sisse tuli.

Kõik oli endine: kõva kollane õlgkübar, helehall pääsusabarevääriline ülikond, libliknurgaline peaaegu - Vatermörded, krüsanteem nööpaugus ja kepitüüakas käes. Aga parem jalg näis halvemini sõna kuulavat kui viimastel aastatel, põsesarnade punetus oli ahenenud lillakaiks saarteks muidu veel üsna päikesepargasel näol, kael krae valges turvisrõngas oli kõhnem ja köisjam, selja teatraalses sirguolekus tundus peaaegu meeleheitenooti ning ablaste agressiivsete sinihallide saatürisilmade pilk oli murettekitavalt klaasine.

Ta tuli aeglaselt, kanget jalga liibates trepini ja läks kepiga tümpsides neli-viis astet üles. Seal ta peatus, pööras hirmuäratavalt sirge selja trepikäsipuu poole ja heitis pilgu alumise saali rahvasaginasse. Ta tervitas Greenbergi oma valge tokiroika nagu marssalikepiga, pöördus uuesti ja läks trepist üles.

Paar nädalat hiljem astusin tolleaegsel Viru väljakul Haapsallu sõitvasse bussi. Olin viimane pealetulija. Buss oli rahvast kubinal täis ning nõnda jäin seisma ukseesisel põrandaastangul, seljaga vastu ust. Pidin kõigis peatustes maha astuma, et inimesed välja ja sisse saaksid. Aga selle eest oli hea sõidu ajal rahvast silmitseda. Istujate peade ja seisjate kõhtude vahel vappus ühe tagumise istme kohal Laikmaa hallikrähmune habe ja kollakas Sokratese-kolp.

Kui ma Taeblas maha astusin inimesi läbi laskma, tuli ka bussijuht välja ning tõi bussikatuselt maha mõneteistkümnekilose paki. See oli meetri-poolteise pikkune ja õige jäme traadiga kokku seotud paberi, papi ja kartongi, lõuendi ja muu niisuguse kraami rull. Ka Laikmaa oli maha kobinud ja tema omaks see rull osutuski. Kuid samas selgus, et polnud hobusemeest ega kaarikut, mis  pidi tal kojusõiduks vastas olema. Laikmaa, bussijuht ja mõned kohalikud inimesed arutasid asja troppis bussiukse ees. Selgus, et tõenäoliselt oli hobusemees eksinud ja ootab tee ääres sadakond meetrit eespool. Suurt rulli pungil bussi toppida oli tülikas. Pealegi tahtis Laikmaa, et seda püsti ei asetataks - pidi seal mingit vedelikku anumaga ka sees olema. Rulli bussikatusele tagasi viia polnud saja meetri pärast ka nagu mõtet. Laikmaa tahtis selle siis kätte asida ja bussil minna lasta. Pakkusin ennast pakki kaarikuni kandma - kui bussijuht nõustub eespool nii kaua ootama. Ja juht osutuski lahkeks meheks. Buss sõitis ette ja meie hakkasime Laikmaaga teed mööda astuma.

Kõndisime veidi maad, Laikmaa tõttu üsna aeglast sammu. Ta heitis mulle külje pealt oma tuntud jõllpilgu. Ma nägin seda nüüd päris lähedalt. Ta heledad pungis silmad oli nagu emailsed ja kuidagi äraolevad. See oli väga vana ja väga sklerootilise mehe pilk.

 

"Aga Haapsalu härrasid teie ei ole??"

"Pole küll."

"Te olete Tallinnast."

"Jah."

"Ma nägin teid seal. Paari nädala eest. Te istusite kohvikmajas. Selle traatpeaga, noh. All, paremat kätt."

"Jah. Ja teil on kõvad tööplaanid?" ütlesin materjalirullile osutades.

"Plaanid peavad ikka olema," ütles Laikmaa, mulle tundus, et peaaegu vihaselt.

Sealsamas jõudis kaarik, mille bussijuht meile vastu oli saatnud, meie juurde. Laikmaa õpetas, kuidas ta pakki tuli kaariku jalaruumi põhkudele seada. Kui me kättpidi jumalaga jätsime, pomisesin talle oma nimegi. Viimane, mis ma maestrost läbi vasaku bussiakna nägin, oli vappuv kollane õlgkübar kaariku seljatoe kohal tolmupilves kollaste väljade vahel.

Kui ta surmateade 21-se novembri ajalehtedes seisis, mõtlesin uue arendusega: mis imeväärt panoptikum pidi küll olema niisuguse mehe mälu, kui ta silm mäletas absoluutselt juhuslikku ja tundmatut nägu, mida ta mõne nädala eest mõne sekundi läbi surma lubjakarva varju oli vaadanud.

Lk 85-87

Allikas: Jaan Kross „Kallid kaasteelised“ : Tallinn, 2003